- Απαραίτητο φαρμακείο
- Κτηνιατρική φροντίδα σκύλων
- Τροφές που επιτρέπονται στα σκυλιά
- Τροφές που απαγορεύονται στα σκυλιά
Όλοι οι σκυλογονείς, θα πρέπει να είμαστε εξοπλισμένοι με ένα φαρμακείο πρώτων βοηθειών στο σπίτι μας. Ακόμα και όσοι μένουν σε μια περιοχή με εύκολη και γρήγορη πρόσβαση στον κτηνίατρο, υπάρχουν περιπτώσεις που η παροχή πρώτων βοηθειών, μπορεί να μας σώσει πολύτιμο χρόνο μέχρι να φτάσουμε στον κτηνίατρο (π.χ. φόλα, αλλεργικό σοκ κ.α.). Όπως καταλαβαίνετε, το φαρμακείο είναι πολύ πιο απαραίτητο όταν είμαστε διακοπές, εκδρομή στη φύση και γενικά σε μέρη που κτηνίατροι και φαρμακεία δεν είναι εύκολα προσβάσιμα.
Παρακάτω ακολουθεί ένα ενδεικτικό φαρμακείο κατάλληλο για απλά τραύματα, αδιαθεσίες έως και πιο σοβαρές καταστάσεις. Συζητήστε το με τον κτηνίατρο σας για να σας καθοδηγήσει με το τι θα χρειαστείτε και για τις σωστές δοσολογίες για τον σκύλο σας.
- Σύριγγες 2x5 cm – 2 amp 0.9% x 10 ml
- Οξυζενέ – Betadine solution – Pulvo spray – Fusicort (αλοιφή) – Tobrex κολλύριο
- Filtalon 2x amp (εμετικό) – Atropine 2x amp
- Prezolon tabs 5 mgr (κορτιζόνη χάπια) – Solu cortef 250 mgr (κορτιζόνη ενέσιμη)
- Rimadyl tabs 50 mgr (αντιφλεγμονώδες/αντιπυρετικό)
- Ceclor caps 500 mgr (αντιβιωτικό)
- Primperan tabs (αντιεμετικό)
- Με τον ερχομό ενός σκύλου στη ζωή μας ξεκινά και η ιατρική φροντίδα του, με την πρώτη επίσκεψη στον κτηνίατρο για έναν έλεγχο και τα απαραίτητα εμβόλια, τόσο για τα κουτάβια όσο και για τα ενήλικα σκυλιά. Η αναγκαιότητα των εμβολίων είναι μεγάλη για την προστασία τους από σοβαρές και βαριές ασθένειες όπως ο τύφος, ειδικά για τα κουτάβια που ο βαθμός θνησιμότητας είναι μεγάλος.
- Κάθε 3 μήνες δίνεται χάπι αποπαρασίτωσης, για προστασία από τα ενδοπαράσιτα.
- 'Ανοιξη, Καλοκαίρι και τους πρώτους μήνες του Φθινοπώρου (μέχρι να σταματήσουν οι ζεστές μέρες) χρειάζεται προστασία από τα εξωπαράσιτα (κουνούπια, σκνίπες, τσιμπούρια). Χρησιμοποιούμε ειδικό κολάρο, αμπούλα ή χάπι, ανάλογα με τις οδηγίες του κτηνιάτρου μας και κάνουμε το εμβόλιο κατά της Λεϊσμανίασης (Καλαζάρ). Όσο αναγκαία κι αν είναι αυτά τα μέτρα προστασίας, δυστυχώς δεν εξασφαλίζουν 100% ότι ο σκύλος δεν θα νοσήσει. Γι' αυτό το λόγο, το σημαντικότερο είναι οι προληπτικές εξετάσεις αίματος στο τέλος της επικίνδυνης περιόδου, ώστε να διαγνωστεί πιθανή ασθένεια όσο πιο γρήγορα.
- Όπως και σε εμάς τους ανθρώπους, έτσι και στα σκυλιά είναι απαραίτητες οι γενικές εξετάσεις αίματος και βιοχημικές, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Η βασική μας όμως διαφορά, είναι ότι ακόμα κι αν εμείς δεν κάνουμε προληπτικές εξετάσεις, αν νιώσουμε μια ενόχληση, θα επικοινωνήσουμε με τον γιατρό μας. Η αναγκαιότητα λοιπόν για εξετάσεις στα σκυλιά είναι μεγάλη, καθώς οι σκύλοι, σε αρχικά στάδια μίας ασθένειας, δεν μπορούν να μας επικοινωνήσουν τις πιθανές μικροενοχλήσεις που μπορεί να νιώσουν και το όποιο πρόβλημα θα το αντιληφθούμε όταν η ασθένεια έχει προχωρήσει και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα (πόνος, δυσφορία, κόπωση, μη διάθεση για παιχνίδι, ανορεξία).
Προσεχώς..
Προσεχώς..